L’història de la pizza amb pinya

La pizza amb pinya, coneguda com a hawaiana, va ser creada per un jove anomenat Sam Panopoulosqui, un dels plats més icònics de la gastronomia mundial. Nascut a Grècia, Panopoulos va arribar al Canadà amb la seva família en 1954, no sense abans fer una afortunada parada a Nàpols, on va conèixer la pizza per primera vegada. Ja en terres americanes va començar a treballar en diversos locals a la regió de Windsor-Detroit, zona fronterera amb els Estats Units.

En aquells dies Hawaii es va convertir en estat oficial (en 1952) i va sorgir una espècie de mite de paradís de platja i sol entorn de la seva cultura, materialitzant-se en forma de receptes i còctels. La fruita tropical enllaunada, particularment la pinya, va envair els rebostos de mig planeta.

I així, un bon dia de 1962, a Sam Panopoulos se li va ocórrer introduir el concepte agredolç, tan típic de la cuina xinesa, a la seva pizza. Va obrir una llauna de pinya en almívar, la va escórrer bé i la va repartir sobre la massa de tomàquet, formatge i pernil. I va descobrir que funcionava deliciosament bé; la va batejar amb el nom de la marca de la fruita envasada i la resta és història.

Dit això, el món es divideix en dos: els que admeten la pizza hawaiana com a variant gastronòmica dins de la cuina italiana i els que volen exterminar-la.

I tu de quin bàndol ets, t’agrada o l’odies?